TOP ĒDIENI, kurus noteikti jānogaršo Ēģiptē!
Ēģipte ir vieta, kur garšas mostas jau ar pirmajiem saules stariem. Tirgos smaržo pēc garšvielām, ielās cepas falafeli, bet vakaros tiek baudītas svaigas jūras veltes ar skatu uz Sarkanās jūras horizontu. Šeit ēdiens kļūst par daļu no ceļojuma piedzīvojuma - silts, patiesas garšas pilns un neaizmirstams.
Izbaudiet Ēģiptes virtuvi - tā ir tikpat spilgta kā saule virs Sarkanās jūras.
Koshari - ēdiens ar dvēseli
Koshari iekaro sirdis jau pēc pirmās karotes. Tā ir īsta garšu simfonija - rīsi, makaroni, lēcas, cepti sīpoli un pikanta tomātu mērce. Vienkāršs, bet neticami sātīgs ēdiens. To bauda visur - tirgū, kafejnīcās un arī viesnīcu restorānos. Koshari ir īsta Ēģiptes dvēsele uz šķīvja.
Shish Tawook - austrumnieciska maiguma garša
Siltā vakarā, kad zvaigznes spoguļojas jūrā, nav nekā labāka par Shish Tawook - sulīgiem vistas gaļas gabaliņiem uz iesma, kas marinēti citronā, jogurtā un austrumu garšvielās. Gaļa ir maiga un aromātiska, parasti pasniegta ar mīkstu pitu un svaigiem dārzeņiem. Šis ēdiens lieliski apvieno grila dūmu aromātu ar Vidusjūras vieglumu - ideāls vakariņu sabiedrotais pēc saulainas dienas.
Falafel - kraukšķīgais rīta sākums
Ēģiptē falafeli nav tikai uzkoda - tas ir rīta rituāls. Vietējie tos ēd brokastīs kopā ar tahini mērci un svaigiem dārzeņiem.
Atšķirībā no citām valstīm, Ēģiptē falafeli tiek gatavoti no fava pupiņām, nevis turku zirņiem - tas tiem piešķir spilgti zaļu krāsu un īpaši maigu tekstūru. Karsti, kraukšķīgi un nedaudz pikanti.
Molokhia
Vietējie to dēvē par “mājas zupu”. Tās pamatā ir zaļās lapas, kas atgādina spinātus, vārītas ar ķiplokiem, koriandru un buljonu. Pēc garšas tā ir maiga un nomierinoša - it kā saules siltums tiktu pasniegts šķīvī. Molokhia garšo vislabāk kopā ar rīsiem vai maigu vistas gaļu - ēdiens, kas sniedz patīkamu vienkāršību un siltumu pēc dienas piedzīvojumiem.
Kofta - garšvielu un grila smarža
Koftu nevar sajaukt ar neko citu - maltās gaļas iesmi, cepti uz oglēm un bagātīgi pārklāti ar garšvielām.To pasniedz ar pitu, svaigiem dārzeņiem un tahini mērci. Katrs kumoss ir sulīgs un neticami garšīgs. Kofta bieži tiek gatavota piknikos, svētkos un ģimenes vakariņās.
Basbousa - austrumu saldais sapnis
Kad saule riet, un gaisā jūtama silta jūras brīze, pienācis laiks kaut kam saldam. Basbousa - manna kūka ar kokosriekstu, cukura sīrupu un reizēm arī rožūdens aromātu - ir īsta austrumnieciska klasika.Tā ir mitra, mīksta un ļoti salda.
Sarkanās jūras dārgumi - svaigums katrā kumosā
Ēģiptes piekraste ir paradīze jūras velšu cienītājiem. Hurgadā un Šarm el Šeihā noteikti nogaršojiet grilētas zivis, kalmārus, garneles vai omārus - bieži tie tiek noķerti tajā pašā rītā. Sarkanā jūra šeit dāvā ne tikai skaistus rītus un saulrietus, bet arī garšas, kas ievelk atkal un atkal.
Tropu augļi un svaigas sulas
Mango, papaijas, dateles, granātāboli un arbūzi - spilgti, sulīgi un pilni saules garšas. Noteikti nogaršojiet cukurniedru sulu- saldu, svaigu un patīkami atsvaidzinošu, īpaši karstajās dienās. Vai arī granātābolu sulu, kas piešķir enerģiju un atspirdzina pēc piedzīvojumiem tuksnesī.
Nobeigumā
Ēģiptē ēdiens ir daļa no kultūras, un, ceļojot pa šo valsti, katra maltīte kļūst par mazu piedzīvojumu. Tāpēc, kad nākamreiz plānosiet ceļojumu uz Hurgadu, Šarm el Šeihu vai Marsa Alamu, atcerieties - Ēģipte jāizbauda ne tikai ar acīm, bet arī ar garšas kārpiņām.
Ceļojumus uz Ēģiptes krāšņākajiem kūrortiem meklējiet celo.lv